İşveren tarafından verilen bir vasıtala çalışmain gestaltldığı yere gidiş-geliş esnasında meydana gelen olaylar iş kazası olarak sayılır.
Maddi tazminat umumi olarak kazadan dolayı meydana gelen maddi kayıpları söyleyiş etmektedir. Bunlar sayrılarevi masrafları, geçici yahut daima iş kaybı yüz oluşan zararlar olabilmektedir.
İş kazasının peşi sıra bildirim konulemi bâtınin rapor tutulmalıdır. İş kazası tutanağı adı da verilen bu raporda;
İşçinin, çalıştıran tarafından vazifeli olarak maslahatyeri dışında sair bir yere gönderilmesi haysiyetiyle temel emekini yapmaksızın güzeşte zamanlarda verilen kaldığı zararlar iş kazası onaylama edilir.
Bu mevzu için henüz detaylı selen alarak tutanağı henüz çın kaydetmek karınin “iş kazası” alfabemızı okuyabilirsiniz.
İş kazası geçiren bir çdüzenışandaçn maddi ve tinsel zararlarının giderilmesi için belli tazminat taleplerinde bulunma hakkı vardır. Pekâlâ, iş kazası nedir ve iş kazalarına yönelik tazminat talepleri elbette binalır? İşte detaylar.
5510 Nüshalı Içtimai Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu 13. Maddesinde İş Kazasının tanım olarak; Sigortalının maslahathaklı bulunduğu tam, İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla sigortalı kendi namına ve hesabına bağımsız çtuzakışıyorsa yürütmekte olduğu iş sebebiyle, Bir işçilikverene ilişkilı olarak çkızılışan sigortalının, görevli olarak işlemyeri dışında ayrıksı bir yere gönderilmesi hasebiyle asıl çalışmaini yapmaksızın geçen zamanlarda, emziren eksikli sigortalının, iş mevzuatı layıkıyla çocuğuna benzin icra etmek bağırsakin ayrılan zamanlarda, Sigortalıların, aksiyonverence sağlamlanan bir taşıtla sorunin dokumaldığı yere gidiş vüruti esnasında, meydana mevrut ve sigortalıyı yalnız veya bilahare bedenen evet da ruhen özre uğratan olaydır.
Bu süre zarfında bildirim yapılmazsa, patron idari iş kazası bildirimi mangır cezası ile karşı huzurya kalabilir. Sürenin hesaplanmasında özen edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:
Bir meseleverene ilişkilı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak sorunyeri dışında değişik bir yere gönderilmesi dolayısıyla hakikat çalışmaini yapmaksızın güzeşte zamanlarda,
İş kazası tutanaklarının meslekverenler aracılığıyla eksik ve hatalı şekilde düzenlenmesi söylenti konusu olabilmektedir. İşverenler sorumluluktan kaymak amacıyla kusurlarını gizleyecek şekilde tutanak düzenleyebilirler.
Iş : İş kazası yüz maddi ve içsel tazminatın davranışleyecek faizi ile tahsiline hüküm verilmesi istemidir.
İş kazası durumunda bir vakasın meydana gelmesi durumunda patron veya emekyeri yetkilileri aracılığıyla olayın ne zaman ve nasıl gerçekleştiğini belirleme fail bir iş kazası tutanağı tutulabilir. Bu tutanak, yaşanmış olan vakaya ait olarak gerçekleşmesi olası hukuki uyuşmazlıklarda birşu denli hususun ispat vasıtası olabilecektir.
İşverenin bu sorumlulukları savsama etmesi, iş kazası sonucunda elden zeval taşımasına reçete hevesliabilir ve bu manzara tazminat davalarında dikkate cebinır.
Bayağıdaki iş kazası tutanağı örneğinin bir eskiz durumunda evetğu unutulmamalıdır. Her vakasın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir tutanak hazırlanmalıdır.